Basisopleiding NAH

Basisvorming NAH voor professionelen

4 sessies – 21 mei & 4 juni 2024

Deze basisvorming NAH voor professionelen wordt u aangeboden door het samenwerkingsverband NAH provincie Antwerpen.

Tijdens vier sessies (12u) wordt aandacht geschonken aan verschillende aspecten van een Niet Aangeboren Hersenletsel.

Je bent van harte welkom!

1. Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

In deze sessie worden de hersenfuncties beschreven en wordt er ingegaan op de neurologische en lichamelijke gevolgen van een hersenletsel. We bespreken verschillende oorzaken en ziektebeelden, afhankelijk van de lokalisatie van het hersenletsel.
Ook inzichten in de neurorevalidatie en herstel komen aan bod.

Gegeven door: Mattias De Coninck, klinisch neuropsycholoog en werkzaam binnen de Antwerpse afdeling van het Centrum voor Neuropsychologie en het universitair ziekenhuis Antwerpen

2. Neuropsychologische aspecten van NAH

In de sessie wordt ingegaan op de niet zichtbare, neuropsychologische gevolgen van een NAH, zoals aandachts- en concentratieproblemen, geheugen- en leerproblemen, taal- en geheugenproblemen, problemen met visueel-ruimtelijke functies, apraxie en executieve stoornissen met aandacht voor de impact ervan in het dagelijks leven.

Gegeven door: Annelies Taelman, klinisch neuropsycholoog en werkzaam binnen de Antwerpse afdeling van het Centrum voor Neuropsychologie en coördinator van de Hersenletsel Lijn.

3. Psychosociale gevolgen van NAH

Tijdens deze sessie wordt stilgestaan bij verwerkingsprocessen en rolveranderingen. Gedrags- en emotionele veranderingen na een NAH zijn veelal niet onmiddellijk zichtbaar en komen pas na verloop van tijd duidelijker op de voorgrond. Dit kan heel wal stress veroorzaken, ook voor de mensen die samenleven of werken met een persoon met NAH.

Gegeven door: Kathelijne Leyen, klinisch neuropsychologe en Stien Dillen, ergotherapeute beide werkzaam op Kadans, PZ Bethanië Zoersel

4. Handvaten in de begeleiding van mensen met een NAH

In deze sessie staan we stil bij de begeleiding: kader, fasen en stijlen. Een NAH is complex en veelomvattend met gevolgen voor alle levensdomeinen. Het begeleiden van personen met een NAH is dan ook niet vanzelfsprekend.

Niet in het minst door het samenspel van zichtbare en niet-zichtbare problemen, persoonlijkheidsveranderingen en psychosociale problemen. Het nastreven van maximale autonomie en levensgeluk staat hierbij centraal met aandacht voor vroeger en nu.

Deelnemers worden uitgenodigd zelf een casus en concrete vragen in te brengen.

Gegeven door: Marie De Pooter, directeur zorg en werkzaam in ’t Volderke en Stien Dillen, ergotherapeute Kadans, PZ Bethanië Zoersel.

Doelpubliek

Deze vorming richt zich tot professionelen uit diverse sectoren die instaan voor de begeleiding en/of verzorging van mensen met een NAH. Om de vorming zo interactief mogelijk te maken, wordt het aantal deelnemers beperkt tot max. 25.

Praktisch

Sessie 1: dinsdag 21 mei 2024 van 9u00 tot 12u00
Sessie 2: dinsdag 21 mei 2024 van 13u00 tot 16u00
Sessie 3: dinsdag 4 juni 2024 van 9u00 tot 12u00
Sessie 4: dinsdag 4 juni 2024 van 13u00 tot 16u00

Lunch: het is je vrije keuze om zelf een lunch te voorzien. Indien gewenst kan je ook ter plaatse een broodje bestellen.

Prijs:

€ 120,00 voor de volledige reeks (de vorming wordt als geheel aangeboden).

Inschrijven?

Je kan inschrijven via deze link.

Na inschrijving ontvang je een betalingsverzoek met bijhorende factuur.
Na afloop ontvang je een attest van deelname.

Toch nog vragen? Contacteer Alison Stessens via info@hersenletsel-antwerpen.be.

Datum

21 mei 2024 - 04 jun 2024
Nu bezig...

Tijd

09:00 - 16:00

Kosten

€ 120.00

Locatie

Thomas More Hogeschool
Molenstraat 8 - 2000 Antwerpen
Website
https://thomasmore.be/nl/campus-sanderus
Categorie
QR code